Eerste editie Archikidz Enschede groot succes!

  1. workshops
  2. basisschool
  3. maatschappelijk betrokken
  4. inlevingsvermogen
  5. visualiseringskracht

Kinderen in grote steden spelen in toenemende mate meer binnenshuis en het fysieke spelen en creatief bezig zijn verminderd. Zandkastelen, kleurpotloden, blokken en boomhutten hebben plaats gemaakt voor Playstations, tablets en televisie. In navolging van Amsterdam, Rotterdam, Bergen, Buenos Aires en Sydney is de 1e editie van Archikidz Enschede van start gegaan.

kind kijken
Marijn met kidz

Met een eigen maquette naar huis!

Gedurende de zaterdagmiddag werden de kinderen op een speelse manier uitgedaagd samen te werken, te overleggen, naar elkaar te luisteren en persoonlijke keuzes te maken om uiteindelijk met een eigen maquette naar huis te gaan. De workshop werd geopend door de ‘VIP-architect’ Harry Abels. Na een korte presentatie, waar alle kinderen aandachtig en muisstil naar geluisterd hebben, werden er vragen gesteld over het mooiste, grootste en duurste gebouw maar toch ook naar zijn slechtste gebouw. Met deze inspiratie konden de kinderen aan de slag gaan met het tekenen en bouwen van de maquettes.

samenwerken

Droomhuizen, luchtkastelen of fantasiebouwwerken

Theatermaker Dolf Moed heeft de middag aan elkaar gepraat en gezorgd voor een vrolijke en ontspannen sfeer. Na een ludiek ontvangst werden de kinderen uitgenodigd na te denken over hun eigen (droom)huis, -straat of -buurt, opdat ze bewust worden van alle overwegingen en aspecten die gepaard gaan met het scheppen van een mooie en prettige leefomgeving. Eveneens komen de kinderen in aanraking met de prachtige aspecten die behoren tot het ontwerpen en bouwen. Veel verschillende bouw- en knutselmaterialen stonden tot hun beschikking, evenals steun bij het verwezenlijken van hun ontwerp. Onder begeleiding van o.a. de volledige IAA- directie en architecten uit Enschede en omgeving dachten kinderen na over hun droomhuis, luchtkasteel of fantasiebouwwerk, geïnspireerd op het thema een ‘TE GEK WONEN’-stad en bouwden maquettes van hun ontwerp.

Prijsuitreiking

Fotografie: Jeannet Stassen

Archikidz is geheel gratis. Het wordt mogelijk gemaakt door sponsoring, donaties en subsidies, zowel in geld als in natura. Ook de begeleiding van de kinderen op de dag zelf, gebeurt geheel op vrijwillige basis.

Deel dit artikel op