Münsterse Delegatie op bezoek in Enschede
Een delegatie van Münsterse politici, gemeente en vertegenwoordigers van de Industrie- und Handelskammer (IHK) Noordrijn-Westfalen heeft deze week een inspirerende excursie gemaakt naar Enschede. De excursie, georganiseerd door IAA Architecten, IHK en de vereniging "Mehr Mut zur Tat", had als doel om de Duitse bezoekers inzicht te geven in de Nederlandse benadering van stedelijke ontwikkeling en woningbouw. Enschede en Münster zijn partnersteden en hebben sinds jaren goede contacten met elkaar.
Leren van de Buren
Tijdens eerdere discussies in Münster, georganiseerd door "Mehr Mut zur Tat", werd duidelijk dat er grote interesse bestaat in hoe Nederland snel en efficiënt nieuwe ontwikkelingen weet te realiseren. Dit was een belangrijke aanleiding voor de heer Sümmermann, initiatiefnemer van "Mehr Mut zur Tat", om samen met de heer von Lengerke, van de IHK een bezoek aan Enschede te organiseren. Peter Roelvink, partner-architect van IAA Architecten en verantwoordelijk voor de Duitse projecten binnen IAA Architecten was gastheer en leidde de groep rond. Door van elkaar te leren en over de grenzen van onze eigen methoden heen te kijken kunnen we ons zelf verbeteren.
De Melkhal: Behoud van Cultureel Erfgoed
De excursie begon met een presentatie over de ontwikkeling van de Boddenkamp en Melkhal door Erik Workel, mede partner-architect bij IAA Architecten. Timo Kemerink op Schiphorst, projectmanager Centrumkwadraat, Marieke Goorhuis Oude Sandering, jurist, Elise Radema, Projectmanager en René Bogaarts vertegenwoordigden de gemeente Enschede, gaven een goed overzicht van de huidige en toekomstige ontwikkelingen binnen Enschede en de processen die noodzakelijk zijn voor deze succesvolle transformatie. Hierbij kwamen diverse onderwerpen aan bod, zoals vergunningstrajecten, de rol van de gemeente en de samenwerking tussen ontwikkelaars, woningbouwcorporaties en architecten.
Diversiteit van Woonwijken en Modulair Bouwen als Voorbeeld
De groep maakte vervolgens een rondwandeling door de wijken Boddenkamp, Roombeek en In ’t Zeggelt. Aansluitend werd de groep door Dirk Roskam van Domijn en Dick Nijkamp almede Rick Borst van Goosen Te Pas in het nieuwe gebouw de Performance Factory rondgeleid. De Performance Factory is een dynamisch en multifunctioneel woongebouw gecombineerd met commerciële functies en biedt ruimte aan diverse startups. Het gebouw is een voorbeeld van modulair bouwen en is gevestigd bij de voormalige Polaroidfabriek.
De Duitse delegatie was zichtbaar onder de indruk van de diversiteit aan architectuur en de Nederlandse bouwmethoden. Tijdens de excursie werd ingegaan op diverse vragen die de Duitse delegatie had: de snelheid van bouwprocessen in Nederland, de betaalbaarheid van woningen, en de verschillen in regelgeving en duurzaamheid tussen beide landen. De inzichten die werden opgedaan, zullen ongetwijfeld bijdragen aan het stimuleren van discussie en wellicht aanzetten tot mogelijke nieuwe oplossingen.
De excursie naar Enschede bleek een groot succes en bood de Münsterse politici en vertegenwoordigers veel informatie en inspiratie. Het bezoek aan Enschede heeft duidelijk gemaakt dat er veel van elkaar te leren valt en de grensoverschrijdende uitwisseling een belangrijk onderdeel is elkaar te verbeteren en te inspireren.