Sigma: Tussen Historie en Vernieuwing
Cruquiuseiland Amsterdam
Op het huidige Cruquiuseiland staan meerdere bestaande gebouwen die in de periode 1934-1999 gerealiseerd zijn. De gebouwen behoorden toe aan verffabriek Vettewinkel en Zonen die later opging in het Sigma-concern. De voormalige verfmalerij is inmiddels een gemeentelijk monument. Het terrein heeft een zonnige zuidzijde waarlangs een voetgangersroute loopt met uitzicht over het water. Aan de noordzijde loopt de hoofdontsluiting over de Cruquiusweg en is er uitzicht op het Insulindepark.
Voorstel was om het gemeentelijk monument de voormalige verfmalerij en de lakstokerij aan het water te behouden. Dit zijn de twee meest karakteristieke bestaande gebouwen op het Sigmaterrein. Deze gebouwen karakteriseren de plek en zijn van historische waarde voor het Cruquiuseiland. Zo vormen de twee te behouden historische gebouwen de kern van het nieuwbouwplan en geven ze identiteit aan de locatie. De nieuwbouw wordt daarom als losstaande bouwblokken aan de randen van het terrein geplaatst. Hierdoor ontstaat er een routing op het terrein langs de historische gebouwen, en de nieuwbouw, vanaf het Insulindeparktot aan het water aan de zuidzijde.
Vanaf de Cruquiusweg is er door de losstaande bebouwing een zichtrelatie met het water. Vanaf het binnengebied is er een zichtrelatie met het water en het Insulindepark. De bestaande verfmalerij is deels gerestaureerd en opgetopt met twee lagen appartementen. Het volume van de nieuwbouw aan de west- en oostzijde is afgestemd op het volume van het monument en voegt zich naar de historisch geplande uitbreidingsrichting. De nieuwbouw aan het water is laag gehouden vanwege de bezonning van da achterliggende bebouwing. Er ontstaat een orthogonale bebouwingsstructuur die ruimtelijke verbindingen mogelijk maken tussen het haventje, het park en de sluis..
Het plan bestaat uit een heldere structuur, met diverse bouwvolumes met een gevarieerd woonprogramma en ruimten voor creatieve bedrijvigheid in de bestaande gebouwen. Er zijn zowel huurappartementen, koopappartementen, ondergronds parkeren en grondgebonden woningen gerealiseerd. De openbare ruimte op het terrein is uitgewerkt in een samenhang met het naastgelegen Insulinde terrein. Het Insulinde terrein heeft een parkachtig invulling terwijl het Sigmaterrein een meer stedelijk karkater heeft maar beide passend ontworpen bij het industriële verleden van het gebied.