Duurzaamheid en Verbinding als thema's in het nieuwe interieur
Het Waterschap Vechtstromen Kantoor in Almelo
Het kantoor van het waterschap in Almelo werd in 1992 gebouwd naar een ontwerp van IAA. In 2014 ontstond de huidige naam Waterschap Vechtstromen, als resultaat van de fusie tussen de waterschappen in Overijssel en Drenthe. Een belangrijk onderdeel van het fusieplan was de visie om de medewerkers zoveel mogelijk in het gebied waar hun werk ligt aan de slag te laten gaan. Almelo werd de hoofdvestiging, met buitenlocaties in Sleen, Emmen, Hardenberg en Hengelo. Tevens werd een nieuwe manier van werken ingevoerd, genaamd Verbindend werken.
Bij de renovatie van het kantoor werd het oorspronkelijke interieurontwerp uit 1992 volledig herzien en aangepast aan het Verbindend werken. Een cruciale wens van de opdrachtgever was om de verbouwing zo circulair mogelijk te laten verlopen, door materialen te hergebruiken. Verwijderde onderdelen werden gescheiden en waar mogelijk hergebruikt. Bijvoorbeeld, de metalen kabelgoten werden door Croonwolter&dros gedemonteerd, schoongemaakt en opnieuw geplaatst. Bestaande binnenkozijnen en deuren werden gedemonteerd en geschikt gemaakt voor hergebruik in het nieuwe interieur. Met de nieuwe inrichting van het hoofdkantoor in Almelo wil Waterschap Vechtstromen laten zien wat het doet en waar het voor staat. Het ontwerp is gebaseerd op de visie van het Waterschap, waarbij een duidelijke verbinding met het werkgebied, de werkzaamheden en de samenleving wordt nagestreefd. Het interieur is volledig vernieuwd en kent geen vaste werkplekken meer, ook niet voor de directie en het bestuur. Om iedereen goed te laten functioneren, is er een breed scala aan inspirerende ruimtes en comfortabele werkplekken. Op de begane grond is een informatiecentrum ingericht voor het publiek.
Van cellenkantoor naar transparante werkomgeving
Het oorspronkelijke ontwerp van het kantoorgebouw uit 1992 kenmerkte zich door werkruimtes als cellen langs de gevels, ontsloten door een lange gang, wat resulteerde in een introvert gebouw. Voor het Verbindend werken zijn de kantoorverdiepingen opengebroken door op verschillende plaatsen wanden te verwijderen, waardoor daglicht diep het gebouw kan binnendringen. Afhankelijk van de aard van het werk zijn verschillende werkplekken ontworpen: samenwerkplekken, informele overlegplekken en concentratieplekken. Deze verdeling is gebaseerd op de verschillende gebruikersgroepen en hun activiteitenpatronen. Om flexibiliteit te waarborgen is gestandaardiseerd: alle verdiepingen hebben overleg- en projectruimtes, en op de derde verdieping zijn ruimtes gecreƫerd om te experimenteren met ontmoeting en innovatie.
Er zijn zowel open werkplekken als meer besloten werkplekken. Slimme zonering zorgt ervoor dat er gebieden zijn met veel interactie en rustige gebieden voor geconcentreerd werk. In het midden van de verdiepingen vindt meer interactie plaats, terwijl de stiltewerkplekken op logische plaatsen zijn gesitueerd, waar medewerkers in een geluidarme omgeving kunnen werken.
Uitzicht naar buiten
In het vroegere laboratorium waren de vensters hoog geplaatst. Hoewel dit zo blijft, komt er nu voor de nieuwe bezoekers een verhoogde vloer langs de gevel. Hierdoor ontstaat er toch uitzicht zonder dat de gevel aangepast hoeft te worden. Een proefopstelling toont aan hoe dit in de praktijk werkt, zodat de bezoekers een prettige en functionele omgeving ervaren.