Topklinisch ziekenhuis: de patiënt als gast

Medisch Spectrum Twente

  1. visie
  2. technische duurzaamheid
  3. sociale duurzaamheid
  4. architectonische duurzaamheid
  5. OK-complex
  6. maatschappelijk betrokken

Het topklinische ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) is in 1990 ontstaan uit de fusie van twee Enschedese ziekenhuizen. Als afronding van deze fusie is een nieuw ziekenhuis gebouwd in hartje Enschede, ter vervanging van de technisch en economisch verouderde gebouwen die gelegen zijn op twee verschillende locaties. Het nieuwe gebouw dat ontworpen is volgens de nieuwste sociaalpsychologische en technische inzichten richt zich volledig op de patiënt. Het oude ziekenhuis aan de Haaksbergerstraat is gerenoveerd voor de huisvesting van ondersteunende functies. Het gebouw aan het Ariënsplein is afgestoten.

Luchtfoto
straatbeeld
Binnenplein
Atrium met mensen
Atrium kinderen

HEALING ENVIRONMENT MIDDEN IN DE STAD

Het ontwerp voor de nieuwbouw is gebaseerd op de inzichten die voortkomen uit de concepten Evidence Based Design en Healing Environment. Samen resulteren die in een omgeving die een positieve invloed heeft op de gezondheid en een sneller herstel van de patiënt, doordat de stress van het verblijf in een ziekenhuis verminderd wordt. Voorbeelden zijn: het nieuwe MST heeft louter eenpersoons verpleegkamers met de bijbehorende privacy en veiligheid, de toepassing van daglicht en uitzicht naar buiten, de toepassing van kleur en een heldere oriëntatie en overzicht in het gebouw.

Wachtende man
Info Atria
Auditorium
Gang met zuster
Eenpersoonskamer
Centraal gelegen hotfloor

MST in stedelijk weefsel: sterke relatie met binnenstad

De keuze voor een ziekenhuis in het centrum is ingegeven door de opvatting dat een patiënt dan deel blijft uitmaken van de maatschappij: vanuit de kamers ziet en voelt men de levendigheid van de stad. Andersom geldt dit ook: de grote bezoekersaantallen en de vele medewerkers zorgen voor een grote dynamiek in dit deel van Enschede.

Luchtfoto bouw
Kenniscentrum Huisjes

Verplaatsen hoofdingang

Lag in het verleden de hoofdingang van het ziekenhuis aan de Haaksbergerstraat en was het MST van het centrum afgekeerd, de nieuwbouw is gebouwd met de entree gericht op de binnenstad van Enschede en vult een open plek in de stad. Het Koningsplein is door de gemeente Enschede opnieuw ingericht en heeft een groene uitstraling gekregen waarbij zowel het verblijven, als de looproute tussen ziekenhuis en binnenstad met zorg is vormgegeven. Een stijgpunt met een lift verbindt het plein met de H.J. van Heekparkeergarage. Vanuit het ziekenhuis sluit een trap met rollend trottoir aan op deze garage.

3D Koningsplein
3D gevel
3D atrium
College

Stiltecentrum en kapel

Een voorgalerij geeft toegang tot het stiltecentrum en een kleine kapel. Hier wordt de patiënt en bezoeker gelegenheid geboden hun gevoelens een plaats te geven. Het is een ruimte waar meditaties, concerten voor kamermuziek en de wekelijkse viering op zondag plaatshebben. De aanwezige kunstwerken zijn gemaakt door Twentse kunstenaars. Schuin tegenover het stiltecentrum is een islamitische gebedsruimte te vinden.

Stilteruimte
Serene rust
Hemel

Kunst in het ziekenhuis

Al tijdens het ontwerpproces is besloten om beeldende kunst een prominente plaats te geven in het gebouw. Immers, een verblijf in een ziekenhuis kan een mens emotioneel op zichzelf terugwerpen. Kunst kan in zo’n geval werken als een soort gedachtenvanger, maar ook de verbeelding aanspreken en de zinnen verzetten.

Op de bovenste drie verdiepingen zijn rondom de vijf atria de eenpersoons verpleegkamers gegroepeerd. En omdat er zo hoog in het ziekenhuis veel licht, lucht en ruimte is, is er voor gekozen om juist hier grote kunstwerken te hangen die vanuit de verpleegkamers waargenomen kunnen worden. Maar ook gezien vanuit de omringende wachtruimtes en vanaf de begane grond geven de werken elk atrium een geheel eigen identiteit.

Heel anders is de situatie in de half-ondergrondse entree waar de bezoekers vanuit de Van Heekgarage door een tunnel met een rollend trottoir het ziekenhuis bereiken. Hier ziet men een groot fotowerk van licht en uitzicht dat de patiënten en bezoekers begeleid tot op de drempel van het ziekenhuis en op een verrassende wijze welkom heet.

Ringen inzoom
Brug van glas

Deel dit project op